Een dag zondigen met Comic Sans

Vandaag, 5 juli 2013, is het onofficieel Comic Sans-dag. Dit initiatief van de Coen en Sandershow klinkt als een ode aan een lettertype dat ons als mens ver heeft gebracht, maar niets is minder waar.

Lekker informeel

Comic Sans werd in Windows 95 geïntroduceerd als tegenhanger van het aloude en serieuze lettertype Times New Roman. Vanaf dat moment kon iedereen het lettertype gebruiken voor allerlei teksten en dat gebeurde dan ook masaal.

Volgens Wikipedia (en dan is het waar) is Comic Sans juist bedoeld voor informele documenten, maar daar werd niet naar geluisterd. Ook presentaties van baanbrekende wetenschappelijke onderzoeken en zelfs een officieel gedenkboek uit Vaticaanstad moesten eraan geloven. En zeg nou zelf, wie heeft er op school niet ten minste één werkstuk in Comic Sans afgeleverd?

Vrienden en vijanden van Comic Sans

Ondanks zijn populariteit heeft het vrolijke lettertype in de loop der jaren veel vijanden gekregen. Er zijn zelfs vele websites en campagnes gemaakt tegen het gebruik ervan. Kijk bijvoorbeeld eens op de website Comic Sans Criminal. Ook het programma Skype is trouwens geen fan.

Je wordt niet serieus genomen

Na al die jaren is Comic Sans nog steeds populair, maar waarom is het dan zo fout om Comic Sans te gebruiken? Het korte antwoord daarop is dat het informele karakter van het lettertype zich gewoonweg niet leent voor officiële documenten. Elk lettertype heeft zijn eigen vorm, uitstraling en toepassingsgebied. Denk je aan Comic Sans, dan denk je aan kinderen en strips.

Uit een online onderzoek van Errol Morris van de New York Times blijkt dat mensen teksten in Comic Sans minder geloofwaardig vinden dan teksten in andere lettertypes. Dit vind ik interessant, want de inhoud van de tekst is hetzelfde. Ook hier geldt dus blijkbaar dat de vorm mede de (waargenomen) inhoud bepaalt. Als je met jouw teksten serieus genomen wilt worden, moet je dus ook een serieus lettertype kiezen.

Geen ode, maar een leuk initiatief

Kun je de verleiding van Comic Sans echt niet weerstaan? Dan is vandaag jouw dag: Comic Sans-dag. Via www.comicsansdag.nl kun je alle webpagina’s in Comic Sans bekijken.

Als webmaster kun je jouw eigen website zelfs in Comic Sans zetten. Ondanks dat ik het een leuk en grappig initiatief vind, doe ik daar (dit jaar) niet aan mee.

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie