Ik ben ooit begonnen met websites maken in Joomla, maar uit nieuwsgierigheid heb ik een keer WordPress geïnstalleerd. Nu gebruik ik beide, maar wel voor verschillende websites. Regelmatig krijg ik de vraag welke beter is: WordPress of Joomla.
Het antwoord hierop is helaas langer dan de vraag, want beide systemen hebben zo hun voor- en nadelen. Het hangt er dus vanaf wat je met je website wilt. In dit artikel schets ik de overeenkomsten en verschillen tussen de systemen, zodat je zelf kunt bepalen welke het beste bij jou past.
Wat zijn WordPress en Joomla?
WordPress en Joomla zijn allebei software die je kunt gebruiken om websites te maken en te onderhouden. Ze worden ook wel CMS’en genoemd, waarbij deze afkorting staat voor contentmanagementsysteem.

Download mijn gratis checklist
Download gratis mijn handige checklist waarmee je makkelijk kunt kiezen tussen WordPress en Joomla.
Er bestaan veel CMS’en, maar WordPress en Joomla zijn verreweg het populairst. Dit komt doordat ze veelzijdig en gebruiksvriendelijk zijn en actief onderhouden worden. Voor bijna iedereen is wel een website te maken in deze systemen: van hobbyisten en kleine zelfstandigen tot grote organisaties en zelfs overheidsinstellingen.
Joomla bestaat al sinds 2000 en is daarmee ouder dan WordPress. WordPress wint de laatste jaren echter flink wat terrein en is nu verreweg het meest gebruikte CMS ter wereld.
Overeenkomsten en verschillen tussen WordPress en Joomla
Zowel WordPress als Joomla worden dus veel gebruikt en in veel verschillende gebieden. Om voor jezelf een goede keuze te maken, is het handig om de overeenkomsten en verschillen tussen beide systemen te kennen.
Kosten
Qua kosten is er weinig verschil. Beide systemen zijn open source, dus je kunt ze gratis downloaden, installeren en gebruiken. Pas wanneer je functionaliteiten wilt die niet standaard worden aangeboden, kun je tegen kosten aanlopen. Het voordeel van Joomla is dat het standaard al veel functionaliteiten aan boord heeft die bij WordPress ontbreken.
Je kunt de functionaliteiten van je website uitbreiden met plugins (voor WordPress) of extensies (voor Joomla). Ondanks dat je bij WordPress al snel bent aangewezen op deze plugins, zijn er wel veel gratis plugins die goed werken. Een voorbeeld is Contact Form 7. Met deze plugin kun je goede en veilige contactformulieren maken. Je moet wel ze eenmalig goed instellen, maar dan werken de formulieren erg goed.

Bij Joomla zijn er ook gratis extensies, maar het verschil in kwaliteit met betaalde extensies is groot. Van de gratis extensies voor contactformulieren heb ik nog geen fijne en reclamevrije variant gevonden. Gebruikers van Joomla adviseer ik om de extensie RS!Form Pro te gebruiken. Dit is een veilige en zeer uitgebreide extensie voor contactformulieren, maar kost wel geld.
Gebruikersgemak
Op het gebied van gebruikersgemak is er een groot verschil tussen WordPress en Joomla, hoewel dit natuurlijk altijd subjectief is. WordPress heeft als visie: “less is more”. Dit valt direct op, omdat je niet wordt geconfronteerd met allerlei opties en ingewikkelde instellingen. Het systeem werkt intuïtief en logisch.
Joomla daarentegen vereist wat meer inzicht en kennis. De vele opties en instellingen komen overweldigend over en het systeem lijkt op het eerste gezicht onlogisch en minder overzichtelijk. Om Joomla te kunnen gebruiken, moet je dus veel tijd steken in het begrijpen van het systeem.
Techniek en SEO
WordPress en Joomla maken grofweg gebruik van dezelfde technieken, maar ik zal je de details daarvan besparen. Wil je zelf het systeem installeren en onderhouden? Dan is het goed om te weten dat WordPress claimt dat je het in 5 minuten kunt installeren. Ik heb al een aantal WordPress-websites geïnstalleerd en kan zeggen dat dit écht zo is. Het installeren van Joomla vergt wat meer doorzettingsvermogen. Gelukkig kun je tegenwoordig trouwens bij veel hostingpartijen één van beide systemen automatisch installeren.
Op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO) scoren zowel WordPress als Joomla goed. Beide systemen maken het Google makkelijk om te indexeren en maken het bijvoorbeeld mogelijk om leesbare adressen (url’s) te maken.
WordPress maakt je dit echter wel makkelijker dan Joomla, vooral als je ook nog de gratis plugin Yoast SEO installeert. Je kunt dan per pagina heel eenvoudig de weergave in Google en andere zoekmachines naar je hand zetten. Joomla heeft als nadeel dat je voor echt goede leesbare url’s eerst alle pagina’s via een menu beschikbaar moet maken. Als je dit niet doet, staat er altijd een cijfer in het adres. Dit is het ID van de betreffende pagina.
Vormgeving
In principe kun je in beide systemen allerlei soorten websites maken. Dit betekent dat het niet per se uitmaakt of je WordPress of Joomla gebruikt. Bij beide wordt de vormgeving van de website bepaald door thema’s (WordPress) of templates (Joomla). Deze kun je (laten) maken zoals je het zelf wilt.
Een voordeel van Joomla is dat je per pagina een andere template kan kiezen. Dit zal niet heel vaak voorkomen, maar is wel handig om te weten. Bij WordPress kies je één thema. Wel heb je bij WordPress aanzienlijk meer keuze uit gratis en betaalde thema. Je ziet bij WordPress ook veel moderne thema’s.
Wil je een grote website, met een duidelijke hiërarchische structuur? Dan is Joomla meer geschikt. Je kunt namelijk vrij eenvoudig instellen dat bijvoorbeeld de bovenliggende pagina (bijvoorbeeld Producten) een weergave is van alle productpagina’s eronder. Met WordPress is dit alleen handmatig of met plugins te doen.
Veiligheid
Op het gebied van veiligheid hebben beide systemen niet zo’n goede reputatie. Dit komt in de eerste plaats omdat ze gratis zijn en daardoor veel gebruikt worden. Voor hackers is dit interessant, want ze weten hoe de systemen in elkaar zitten en kunnen met hun inspanningen veel websites bedreigen.
Beide systemen zijn, vanwege hun populariteit en daarmee samenhangende kwetsbaarheid, niet de beste oplossing als je werkt met gevoelige gegevens of als je een webshop wilt beginnen.
Jarenlang werd Joomla maar beperkt onderhouden, wat het voor hackers makkelijk maakte om fouten in de beveiliging te vinden en te misbruiken. Tegenwoordig wordt Joomla weer regelmatig doorontwikkeld en komen er veel nieuwe updates uit die het systeem veiliger maken. WordPress heeft een trouwe groep ontwikkelaars die altijd en met grote regelmaat (veiligheids)updates klaarzet.
Onderhoud je zelf een website? Dan blijft het belangrijk om regelmatig deze updates uit te voeren. Gelukkig kan dat bij beide systemen tegenwoordig (bijna) automatisch. Vergeet echter ook niet dat eventuele uitbreidingen (de plugins of extensies) ook veiligheidsproblemen kunnen veroorzaken en daarom ook regelmatig bijgewerkt moeten worden.
Bij WordPress gaat dit eenvoudiger dan bij Joomla. Daarnaast biedt het een aantal goede beveiligingsplugins die je website aanzienlijk veiliger maken. Eén van die plugins is iThemes Security. Voor Joomla heb ik helaas nog geen extensie gevonden die dezelfde functionaliteiten biedt.
Conclusie
Als je tussen de regels van dit artikel doorleest, kun je bespeuren dat mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar WordPress. Dit klopt ook wel, maar dat betekent niet dat WordPress per definitie de beste keuze is.
WordPress is ooit begonnen als blogsysteem, maar groeit steeds meer toe naar een compleet CMS. Toch blijft het het meest geschikt als je vaak en snel nieuwe berichten op je website wilt plaatsen. De belangrijkste troef van WordPress is het gebruikersgemak. Het werkt erg prettig en intuïtief, zodat vrijwel iedereen ermee kan werken.
Joomla bestaat wat langer en is echt als volwaardig CMS ontwikkeld. Dit betekent dat er in de basis meer mogelijkheden zijn. Het nadeel hiervan is dat het overweldigend over kan komen. Het systeem ziet er in eerste instantie niet altijd even logisch en overzichtelijk uit en gebruikers hebben in het algemeen meer training nodig.
Kort gezegd kun je stellen dat WordPress het meest geschikt is voor blogs en simpele, kleine websites. Joomla is meer geschikt voor grotere websites met een hiërarchische structuur en veel statische content. Denk hierbij aan handleidingen, productoverzichten en veelgestelde vragen (faq’s).
Naast WordPress en Joomla zijn er uiteraard nog veel andere open source cms-systemen. Denk bijvoorbeeld aan Drupal, Typo3 en Umbraco. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een systeem te gebruiken dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.
Verder lezen
Wil je meer lezen over (open source) CMS’en? Lees mijn berichten over het onderwerp CMS of bezoek dan de volgende (Engelstalige) websites:
- Joomla vs WordPress: which one is better in 2014?
- WordPress vs Joomla vs Drupal + CMS comparison chart
- Drupal vs Joomla vs WordPress: CMS showdown (infographic)
Laatste update: 24 mei 2020