Toen whatsappen nog heel gewoon was

Het moet haast de ultieme kroon op je werk zijn: de naam van je bedrijf of applicatie wordt opgenomen in de dikke Van Dale. Dit overkwam Google al eerder en nu is het de beurt aan WhatsApp.

Microsoft heeft het trouwens ook geprobeerd met zijn zoekmachine Bing, getuige de filmpjes Bing it en I Bing’d it.

Lekker blijven plakken

Het mooie van de Nederlandse taal is dat we ter plekke nieuwe woorden kunnen maken door bestaande woorden aan elkaar te plakken. Denk bijvoorbeeld maar aan het zeilmeisje of de dioxinekip. Dit maakt onze taal dynamisch en levendig.

Met bedrijfs- of applicatienamen moeten we naar mijn idee wel terughoudend zijn. Ten eerste werk je op deze manier concurrentievervalsing in de hand. Ten tweede weet je ook niet hoelang een bedrijf of applicatie actief blijft of actief gebruikt wordt.

Ik whatsapp straks niet meer

Ik durf te wedden dat we over 5 à 10 jaar niet meer weten wat WhatsApp was. Tegen die tijd is er allang een concurrent met een betere applicatie gekomen, die ook nog eens veiliger is en een naam heeft die makkelijker is uit te spreken. Zeg nou zelf, whatsappen is niet echt genot om te horen of uit te spreken. Ik whatsapp, jij whatsappt en wij hebben gewhatsappt.

Update: na 8 jaar blijkt WhatsApp nog steeds ongekend populair… Over 10 jaar dan?

Duidelijke regels?

Even dacht ik dat er duidelijke en strenge regels zijn voor woorden die in de Van Dale worden opgenomen. Volgens de woordvoerder in het artikel op nu.nl is het echter veel simpeler: het woord moet 3 jaar lang veel gebruikt zijn in het algemene taalgebruik.

Ik stel daarom voor dat we de komende jaren veel gebruik maken van het woord tekstbytes. Dit betekent dan zoveel als: heldere en toegankelijke teksten voor websites. Je kan het ook als werkwoord gebruiken. Daarmee bedoel je dat je een website toegankelijk en prettig leesbaar maakt met heldere en beknopte teksten.

Update: tekstbytes staat nog niet in de Van Dale. Help je mee?

Heb jij ook een leuk idee, of wil je mijn idee steunen? Laat het dan weten in een reactie hieronder.

Laatste update: 24 mei 2020

2 gedachten over “Toen whatsappen nog heel gewoon was”

Plaats een reactie