Laat jij je website weleens testen?

Misschien is deze tip voor jou vanzelfsprekend, maar heb je er weleens aan gedacht om je website te laten testen door de mensen die het daadwerkelijk (moeten) gebruiken? Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat dit enorm leerzaam is.

Momenteel ben ik bezig met het schrijven van teksten voor de nieuwe website van een gemeente. Bij het schrijven en herschrijven van deze teksten heb ik alles uit de kast gehaald over begrijpelijk schrijven en logisch structureren, maar toch merk ik tijdens een geplande testdag dat ik nog wat kon leren van de ervaringen van gebruikers.

De gemeente besloot om de website een aantal weken vóór lancering te laten testen door mensen waarvoor deze website bedoeld is. Een wijs besluit vond ik dat, want als beleidsmedewerker, communicatieadviseur of zelfs als externe tekstschrijver heb je toch altijd een bepaalde voorkennis, zonder dat je je daar altijd bewust van bent.

Ik was vorige week bij zo’n testsessie aanwezig en sprak ook met de organisatoren. Deze ervaring heeft mij tot de volgende tips en inzichten voor het testen gebracht.

Tips voor het laten testen

  • Denk na over de doelgroep van de website en nodig een gemengde groep uit: mensen van verschillende leeftijden en met diverse achtergronden.
  • Zorg ervoor dat de website compleet is en goed werkt. Je wilt je namelijk niet continu verontschuldigen voor dingen die nog niet goed zijn.
  • Maak het niet te groot of te moeilijk. Regel gewoon een aantal laptops met internetverbinding en zet deze in een ruimte.
  • Geef een aantal opdrachten mee. Zo maak je het concreet voor degene die moet testen. Een voorbeeld van zo’n opdracht is: ”U wilt dienst X aanvragen. Wat heeft u daarvoor nodig?”. Vraag daarbij ook hoe de persoon tot het antwoord is gekomen.
  • Maak duidelijk wat je van de testers verwacht, maar geef ze alle ruimte om te testen en opmerkingen te geven.
  • Plan de testdag 1 tot 2 weken vóór de lancering van de website en niet de op de laatste dag. Zo heb je nog ruim de tijd om oplossingen te bedenken voor de opmerkingen van de testers.
  • Voor het draagvlak en de inhoudelijke controle is het goed om ook interne medewerkers in de test te laten meedraaien. Als zij positief zijn, kunnen zij zelfs ambassadeurs van de nieuwe website worden.
  • En als laatste: zorg voor een gemoedelijke sfeer, genoeg koffie, thee, water en… lekkere koeken. 😉

Je hebt getest, en dan?

Als het goed is, heb je na het testen een aantal opmerkingen teruggekregen. Het is dan tijd voor het leukste gedeelte: alle input verzamelen en verwerken.

Ga je alles oplossen? Bedenk wel dat dit vaak niet haalbaar of zelfs niet wenselijk is. Je kunt het helaas nooit voor iedereen perfect doen, dus je moet hierin keuzes maken. Kijk naar elke opmerking, bepaal dan hoe ernstig deze is en vervolgens hoe makkelijk het op te lossen is. De Eisenhower-matrix kan je hierbij helpen.

Ga vervolgens aan de slag met de quick wins en urgente problemen. Zijn er problemen met de website gevonden die je wel wilt oplossen, maar waar niet direct een oplossing voor is? Bijvoorbeeld omdat het niet in het design past of technisch niet haalbaar is? Zorg er dan voor dat je dit ergens noteert, zodat je het kunt meenemen in een redesign op een later moment. Een website gaat immers gemiddeld zo’n 3 jaar mee en dat is dan een mooi moment om dit probleem aan te pakken.

Vergeet niet je testers te bedanken voor hun inzet. Zij hebben namelijk een deel van hun tijd voor jou vrijgemaakt. Heb je hun contactgegevens? Stuur ze dan een bericht en geef daarin, als dat mogelijk is, aan wat je met de feedback hebt gedaan en waarom je bepaalde dingen niet hebt gedaan. Dit is misschien lastig, maar draagt wel bij aan je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Luisteren naar feedback betekent immers niet dat je altijd doet wat mensen willen.

Vraag je testers ook of ze eventueel nog een keer willen testen (voor een andere website) en blijf bereikbaar voor hun opmerkingen, ook na de lancering.

Aan de slag

Zoals ik in de inleiding schreef: je website laten testen is misschien een open deur. Toch merk ik dat dit bij het maken van een nieuwe website regelmatig wordt overgeslagen of vergeten. Ook als je al bedreven bent met het inrichten van een website of het schrijven van teksten, weten alleen de mensen die de website gebruiken echt wat ze zelf nodig hebben. Daar kan geen gezond boerenverstand tegenop.

Heb jij meer tips, ervaringen of aanvullingen? Laat het me weten in de reacties op dit artikel.

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie