Vorige week mochten we weer stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. De opkomst was weer matig en dat is ook niet zo gek. Veel mensen weten namelijk niet waarop ze moeten stemmen.
Ze worden bij gemeenteraadsverkiezingen ook niet gemotiveerd om in actie te komen. Zelfs een lokkertje, zoals de oproep om een stemfie te maken, helpt daar niet bij. Terwijl ik In het stemhokje bezig was één van de vakjes mooi rood te kleuren, bedacht ik me ineens dat er veel vergelijkingen zijn tussen stemmen en het bezoeken van een website.
Lijvige programma’s versus snelle kiezers
Ik ben zelf nooit betrokken geweest bij het opstellen van een partijprogramma, maar ik kan me wel voorstellen hoe dat ongeveer in zijn werk gaat. De partijleden komen een aantal keer bij elkaar en bepalen hun standpunten en idealen. Eén persoon neemt het voortouw in het schrijven van een partijprogramma, maar iedereen mag erover meebeslissen. Na vele moeizame discussies en ellenlang getouwtrek is er dan na een lange tijd een lijvig document dat vol staat met concessies en omslachtig geformuleerde zinnen.
De kiezer weet vaak niet hoe zo’n partijprogramma tot stand is gekomen en vindt dat in het algemeen ook niet interessant. Hij wil gewoon in één oogopslag zien wat partijen gaan doen aan de zaken die voor hem belangrijk zijn. Hij gaat geen partijprogramma van 60 pagina’s met moeilijke zinnen doorlezen, want daar heeft hij geen tijd voor en geen zin in.
Grote websites versus ongeduldige bezoekers
De bovenstaande situatie kun je doorvertalen naar de totstandkoming van veel websites. Er staat enorm veel informatie op een website, goedgekeurd door diverse afdelingen en waar nodig aangepast om de eigen organisatie tevreden te houden.
Bezoekers komen echter op zo’n website met een doel. Ze zoeken informatie, willen een product of dienst afnemen of willen geamuseerd worden. Als ze dit niet snel kunnen vinden of doen, haken ze af. Als je bezoekers dus wilt behouden, zul je ze moeten overtuigen waarom jij ze het beste kunt helpen.
Zo heb ik mijn keuze gemaakt
Voorafgaand aan de verkiezingen op 19 maart 2014 zat ik te twijfelen tussen 2 partijen. Om een keuze te kunnen maken, besloot ik daarom de partijprogramma’s eens naast elkaar te leggen. Hier bleek een groot verschil in te zitten.
De ene partij had alle standpunten in korte, kernachtige zinnen naar voren gebracht. Dit was ook nog eens mooi vormgegeven. De andere partij had een heel boekwerk, zonder een overzichtelijke structuur of puntsgewijze samenvatting. Je begrijpt dat ik maar één programma heb doorgenomen en daar mijn stem op heb gebaseerd.
Vergelijk je website dus eens met een partijprogramma. Jouw website moet voor jouw organisatie hetzelfde doen als een partijprogramma voor een politieke partij: duidelijk maken waar je voor staat en mensen tot actie aanzetten (je product of dienst afnemen of op jouw partij stemmen).
Laatste update: 24 mei 2020