20 november 2014 was ik, samen met zo’n 450 andere online specialisten, op het Congres contentmarketing & webredactie in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit was een inspirerende dag op een mooie locatie, maar wat neem ik ervan mee naar huis?
Dat kun je in dit verslag lezen.
Wat is contentmarketing eigenlijk?
Het begrip contentmarketing stond, zoals de naam al vermoedde, centraal op het congres. In de sessies gingen de sprekers niet in op wat dit begrip inhoudt, maar toch is het belangrijk om hier eerst bij stil te staan.
Contentmarketing lijkt een nieuwe hype in de marketingwereld, maar is eigenlijk al heel oud. Als je als organisatie aan contentmarketing doet, bied je jouw klanten en potentiële klanten waardevolle en relevante content (tekst, afbeeldingen, video et cetera) om hen aan jouw organisatie te binden. In plaats van reclames af te vuren op je (potentiële) klanten, zorg je ervoor dat zij graag bij jou komen.
Een uitgebreidere omschrijving van contentmarketing kun je lezen op de website van het Content Marketing Institute.
Een pleidooi voor slow content
Oké, terug naar het congres. De dag begon met een pleidooi voor slow content. De Amerikaanse spreker Margot Bloomstein legde aan de hand van veel mooie voorbeelden van Chrysler, Ikea, Crutchfield en Patagonia uit dat het veel waard is om bezoekers van je website een mooie, leuke en waardevolle ervaring te bieden. Zolang je de juiste content op het juiste moment serveert, bindt het (potentiële) klanten aan jouw merk.
Het verhaal van Margot was een mooie binnenkomer die korte metten maakte met het idee dat mensen nooit lezen wat er op een website staat. Je moet wel weten wanneer en in welke context je slow content aanbiedt, want het werkt niet als mensen inderdaad alleen voor snelle taken naar jouw website gaan.
Na de presentatie van Margot kwam de Engelse Noz Urbina het podium op voor zijn verhaal over content dat geschikt is voor alle kanalen: van computers, via smartphones naar smartwatches. Hij liet onder andere zien dat Google vragen van internetgebruikers handig en direct kan beantwoorden. Dit is mogelijk als je de content opbreekt in kleine stukjes en daar een definitie aan geeft. Hij heeft zeker een punt, maar liet niet zien hoe we dit praktisch kunnen toepassen.
Begin met het waarom
Na de twee plenaire sessies verspreidden we ons over de omliggende zaaltjes voor de kleinere breakoutsessies. Helaas kon ik niet naar alle sessies, want er zaten veel interessante onderwerpen bij.
In de eerste ronde schoof ik weer aan bij Margot Bloomstein, die het dit keer had over waar je als organisatie je contentstrategie op moet baseren. Het kwam er in mijn ogen op neer dat je vooral moet kijken naar wat je wilt communiceren en waarom je doet wat je doet. Een mooi voorbeeld van automerk Mini dat wil doorbreken in de Verenigde Staten zette haar verhaal kracht bij.
Ook in de tweede ronde kwam de waaromvraag voorbij, maar dit keer ingebracht door online marketeer Patrick Petersen. Hij benadrukte op een inspirerende en humorvolle manier dat passie belangrijk is voor je content. Communiceer niet over de mooie eigenschappen van je product of dienst, maar vertel waarom jouw product of dienst dé oplossing voor jouw klant is. Patrick greep hierbij terug op het verhaal van Simon Sinek: Start with why.
In de derde ronde gaf tekstschrijver Merel Roze enkele goede tips over schrijven voor het web. Dit bracht weinig nieuws, maar toch was het goed om weer even met de neus op de feiten gedrukt te worden en aandacht te hebben voor wat belangrijk is:
- Maak altijd in de eerste zin duidelijk wat je wilt of geef daar antwoord op de vraag.
- Verbeter de conversie door een duidelijke taak (de zogenaamde banaan) te geven.
- Schrijf in kleine blokjes tekst.
Het voorbeeld van haar zoektocht naar de mogelijkheden om een nieuw rijbewijs aan te vragen was hilarisch, maar ook pijnlijk herkenbaar.
Succes met overtuigende content

Aan het eind van de dag waren er nog 2 sprekers: mediapsycholoog Mischa Coster en Amerikaanse contentclown Andrew Davis. Mischa liet op een overzichtelijke manier zien hoe mensen beslissen en hoe je hier als organisatie gebruik van kunt maken. Hij greep hierbij terug op de theorieën van Robert Cialdini, Daan Muntinga en Jonah Berger.
Andrew Davis sloot de dag op een energieke en typisch Amerikaanse manier af met zijn betoog om als een televisieproducent te denken en content als een product te zien. Ook hij gaf veel interessante voorbeelden van waardevolle en succesvolle content. Na een aantal stevige oneliners en een goede imitatie van Grover verliet hij weer het podium om plaats te maken voor de afsluitende woorden van de dagvoorzitter.
De belangrijkste les
Al met al was het een leuke en inspirerende dag vol mooie oneliners en herkenbare voorbeelden. Het verhaal van Margot Bloomstein over slow content vond ik een mooie manier om te laten zien dat je met de juiste content in de juiste context veel kunt bereiken. De belangrijkste les van de dag was voor mij om toch maar eens het boek Invloed van Robert Cialdini te lezen, of anders via Google de samenvatting van dit boek op te zoeken.
Wil je meer weten over het congres? Kijk dan op www.congreswebredactie.nl.
Laatste update: 24 mei 2020