Succesvolle content in 3 stappen

Succesvolle online content, wie wil dat nou niet? In dit artikel lees je hoe je dit in 3 stappen bereikt. De truc is om de weg die jouw websitebezoeker bewandelt, in omgekeerde volgorde te doorlopen. Klinkt ingewikkeld? Het valt reuze mee.

Vooraf: wat is content eigenlijk?

Content (als zelfstandig naamwoord) is een ander woord voor inhoud. Voor een website betekent dit dus dat tekst, afbeeldingen, infographics, video’s, downloads allemaal content is.

De weg van jouw websitebezoeker

Om succesvolle content te maken, moet je eerst weten welke weg jouw websitebezoeker bewandelt. In de meest basale vorm verloopt deze weg via 3 paden:

  1. De bezoeker komt op jouw website via zoekmachines, social media of reclame-uitingen (in wat voor vorm dan ook).
  2. Hij bekijkt en leest jouw website.
  3. Hij onderneemt actie. Dit kan variëren van contact opnemen tot producten en diensten kopen of het gedrag aanpassen.

Logisch, toch? Om ervoor te zorgen dat jouw content succesvol is, moet dit naadloos aansluiten op deze paden. Met het maken van nieuwe content (of het aanpassen van bestaande) ga jij dezelfde paden bewandelen, maar dan in de omgekeerde volgorde:

  1. Bepaal het doel van jouw content: wat wil je dat jouw bezoeker doet als hij op je website is beland?
  2. Maak goede content: zorg dat het niet alleen nuttig en relevant is, maar ook begrijpelijk en in correct Nederlands.
  3. Maak jouw content vindbaar: zorg ervoor dat mensen jouw website vinden als ze zoeken op een onderwerp waar jouw website over gaat of als ze mogelijk interesse hebben in jouw product of dienst.

Dit klinkt misschien minder logisch, maar is wel effectief. Dit wordt hopelijk snel duidelijk na het lezen van de volgende paragrafen.

1: Bepaal het doel van jouw content

Elk doorsnee communicatieplan begint steevast met 2 onderwerpen: het doel en de doelgroep. Dit is niet voor niets: iedereen kan communiceren, maar communiceren zonder doel is als schieten met hagel op een mug. Voor online content is dit niet anders. Ik vind dan ook dat elke pagina, afbeelding, video of download een doel moet hebben.

Bepaal dus eerst het doel: wil je mensen informeren, amuseren, activeren of wil je ze overhalen om jouw product of dienst te kopen? Als je dit helder voor ogen hebt, kun je beter bepalen welk type content hiervoor het meest geschikt is en hoe je dit moet vormgeven.

Lees verder: Bepaal het doel van je content

2: Maak goede content

Misschien is het een open deur, maar maak gewoon goede content. Het belang hiervan wordt vaak onderschat, terwijl in mijn ogen juist hier de meeste aandacht naar hoort te gaan. Goede content is nuttig en relevant voor jouw websitebezoeker en sluit aan bij het doel dat jij ermee voor ogen hebt. Daarnaast moet het ook begrijpelijk en in correct Nederlands zijn, want anders haakt een groot deel van jouw bezoekers snel af.

Lees verder: Maak gewoon goede content

3: Maak je content vindbaar

Als je het doel hebt bepaald en goede content hebt gemaakt, ben je al een heel eind op weg naar succes. Jouw tekst, afbeelding, video of download kan bijna gepubliceerd worden, maar niet voordat je aandacht hebt besteed aan het vindbaar maken ervan. Bedenk hoe mensen op jouw website moeten komen: welke zoekwoorden gebruiken ze, via welke socialmediakanalen oriënteren zij zich en waar zijn ze ontvankelijk voor jouw reclame-uitingen? Pas jouw content hierop aan: gebruik de meest voorkomende zoekwoorden, plaats links op social media en promoot jouw website.

Lees verder: Maak je content vindbaar

En nu?

Ik heb hier in het kort omschreven welke 3 stappen je moet zetten om succesvolle content te maken en welke 3 paden jouw websitebezoeker bewandelt. In de volgende artikelen ga ik dieper in op iedere stap, zodat je er zelf mee aan de slag kunt.

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie