Socialbesitas: een nieuwe ziekte of slimme marketing?

Dankzij De Volkskrant, EenVandaag en andere media maakte Nederland op 2 oktober 2013 kennis met een nieuw begrip: socialbesitas. Aanleiding hiervoor was het gelijknamige boek dat op die dag verscheen.

Is socialbesitas een nieuwe ziekte of is het een scherp staaltje marketing?

Een nieuwe ziekte

Volgens de schrijvers Mayke Calis en Herm Kisjes van het boek Socialbesitas is het de nieuwste kwaal van deze tijd. Zij omschrijven het als dwangmatig sociaal zijn op sociale media en de druk om alles te volgen en overal op te reageren. In het boek worden diverse voorbeelden aangehaald uit de dagelijkse praktijk van met name jongeren.

De vraag of socialbesitas een serieus probleem is, ga ik niet beantwoorden. Ik ben immers niet medisch geschoold, geen onderzoeker en ik heb er geen ervaring mee. Wel ben ik erg benieuwd of RTL Nederland brood ziet in het programma Socialbese als vervolg op het programma Obese, maar dat terzijde.

Slimme marketing

Er is wel iets aan het begrip socialbesitas dat mij intrigeert. Het fenomeen is namelijk niet nieuw, maar wordt zo wel op een ludieke manier opnieuw onder de aandacht gebracht. De term vind ik erg goed bedacht, want door de vergelijking te maken met obesitas, wordt het voor veel mensen herkenbaar en is het ook nog eens goed uit te leggen.

Tegelijkertijd is socialbesitas pas sinds 2 oktober 2013 een woord met bestaansrecht en is het slechts een kwestie van tijd voordat dit in de Nederlandse woordenboeken opgenomen wordt. De term spreekt tot de verbeelding en leidt tot verdere discussies. Zoek bijvoorbeeld op Twitter eens naar alle berichten met #socialbesitas.

Berichten met #socialbesitas op Twitter

De schrijvers van het boek Socialbesitas zijn (natuurlijk) ook op Twitter en Facebook te vinden. De mensen achter deze accounts mengen zich in discussies over social media en socialbesitas en plaatsen zelf ook relevante berichten over deze onderwerpen.

Wat kun je hiervan leren?

Het is een gave om zo’n aansprekende term te bedenken en als je dit lukt, heb je goud in handen. De term moet herkenbaar zijn, maar ook nieuw en vooral uniek. Ben je ondernemer? Dan kun je jouw unieke term gebruiken voor je product of dienst.

Claim vervolgens jouw unieke term, zeker online. Richt een website op dat geheel in het teken staat van dit begrip en maak accounts aan op verschillende socialmediakanalen, zoals Twitter en Facebook. Via deze kanalen begin je gesprekken en meng je je in bestaande gesprekken over het onderwerp. Op deze manier laat je zien dat jij de expert bent en kun je mensen naar jouw website en uiteindelijk jouw product of dienst leiden.

Meer informatie over socialbesitas

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bezoek dan eens de volgende websites:

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie