Sneller surfen met Feedly

Mensen vragen mij weleens hoe ik aan mijn informatie kom en waar ik de inspiratie voor mijn blogs vandaan haal. Zit ik constant alle interessante websites af te struinen? Nee, ik gebruik Feedly. In dit artikel lees je wat dit is en hoe je het kunt gebruiken om sneller te surfen.

Feedly brengt je de informatie

Om maar meteen een misverstand de wereld uit te helpen: nee, ik zit niet constant tientallen websites in de gaten te houden en te wachten tot hier iets nieuws op gepubliceerd wordt. In plaats van al deze websites te bezoeken, laat ik de informatie naar mij toe brengen. Dit scheelt me enorm veel tijd.

Feedly is een online dienst en een app (voor iOS en Android) waarmee je al jouw favoriete websites in de gaten kunt houden. Deze websites voeg je toe, zodat je één plek hebt waar je alle informatie ziet. Telkens wanneer één van deze websites iets nieuws publiceert, krijg je daarvan een melding in Feedly. Naast websites kun je ook bepaalde onderwerpen volgen, wat ook handig is voor je contentkalender of om je te laten inspireren.

Eenvoudig websites en onderwerpen volgen

Beginnen met Feedly is erg eenvoudig. Ga naar feedly.com en maak een account aan. Je kunt trouwens ook inloggen met je account van Google, Facebook, Twitter, Outlook of Evernote. Vervolgens kun je direct een websitetitel (bijvoorbeeld NOS), adres (zoals www.nos.nl) of onderwerp (topic) invullen en zien welke websites je kunt toevoegen. Kies vervolgens Add content om deze website te volgen.

De startpagina van Feedly

Je kunt al jouw websites nu handig categoriseren, zodat je nooit meer het overzicht kwijtraakt. Zo heb ik bijvoorbeeld alles over muziek (een hobby van mij) in één categorie staan. Veel inspiratie haal ik uit mijn categorieën content, internet en lifehacken.

Simpel en briljant, maar niet vernieuwend

Het idee achter Feedly is even simpel als briljant. Je komt een leuke website tegen, kopieert het adres ervan en plakt deze in Feedly. Vanaf dat moment hoef je nooit meer naar de website toe, maar zie je de nieuwe artikelen in Feedly. Doe je dit voor meerdere websites of onderwerpen, dan zie je in één oogopslag alle nieuwtjes. Hierdoor kun je sneller over het internet surfen.

Vernieuwend is het echter niet. Feedly wordt gezien als de opvolger van Google Reader, dat sinds 1 juli 2013 is gestopt. Beide diensten leunen vooral op de techniek van RSS (Really Simple Syndication). Hierbij wordt er, simpel gezegd, automatisch een signaal verstuurd als er een nieuw artikel op een website is gepubliceerd. Je ziet het vooral veel bij blogs en nieuwssites.

RSS is al vaak dood verklaard, onder andere door Google en Apple. Volgens deze technologiebedrijven zou RSS achterhaald zijn door het gebruik van social media, zoals Twitter en Facebook. Toch blijft RSS bestaan en daar ben ik persoonlijk wel blij mee. Natuurlijk gebruik ik Twitter ook om op de hoogte te blijven, maar met RSS en Feedly kan ik het net iets prettiger en overzichtelijker bijhouden.

Ik kan je aanbevelen om Feedly te gebruiken als je minder tijd wilt besteden aan surfen en toch overal van op de hoogte wilt zijn. Wat is jouw mening? Hoe blijf jij op de hoogte, zonder uren te verspillen online?

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie