Het jaar nadert zijn einde. De bekende lijstjes heb ik nog niet gezien, maar dat zal vast niet lang meer duren. Dit moment is ideaal om alvast vooruit te kijken, ook naar de content die je in het nieuwe jaar gaat aanbieden. Maak hiervoor een simpele contentkalender.
Het belang van een contentkalender
Een contentkalender is simpel gezegd een kalender waarin je noteert wanneer je welke content (blogpost, video, foto, infographic etc.) publiceert. Op deze manier kun je eenvoudig inspelen op actuele gebeurtenissen en kun je jouw thema’s handig verdelen over het jaar. Ik heb hier al eerder over geschreven in mijn artikel 4 manieren om geweldige content in te plannen.
Zeker, een contentkalender is enorm handig. Je krijgt hiermee meer structuur in wat je publiceert en je hoeft niet meer achter de feiten aan te lopen. Toch merk ik, ook bij mezelf, dat het soms een enorme opgave is om zo’n contentkalender te maken en bij te houden. Zeker als je dit voor het eerst doet.
Lekker simpel
Nu zijn er op internet tal van tools voor en voorbeelden van contentkalenders te vinden. Dat is het probleem niet, maar het invullen hiervan wel. Zeker als je nogal perfectionistisch bent aangelegd (zoals ik). Ik heb daarom laatst bij een project besloten om het eens lekker simpel te houden.
Open in Word een nieuw bestand en noteer eerst alleen de maanden van het jaar. Het enige dat je daarna doet, is verzinnen wat er in die maanden speelt voor jouw organisatie. Dit is een invuloefening van een half uur, maar hiermee heb je toch voor jezelf een beeld van wat je het komende jaar te doen staat. Wat blijkt? Het werkt!
Voorbeeld voor een gemeente
Stel, je werkt als webredacteur of contentmanager bij een gemeente en je wilt alvast een overzicht hebben van wat je volgend jaar moet publiceren. Zeker bij een gemeente zijn er een aantal onderwerpen die steeds rond dezelfde tijd terugkomen:
- Januari: kerstbomeninzameling, nieuwjaarsreceptie.
- Februari: gladheidsbestrijding, onroerende-zaakbelastingen (WOZ).
- Maart: onroerende-zaakbelastingen (WOZ), verkiezingen (indien van toepassing).
- April: Koninklijke Onderscheidingen, Koningsdag.
- Mei: Bevrijdingsdag, afvalacties.
- Juni: paspoorten aanvragen/verlengen, vergunningen.
- Juli: zwembaden en zwemwater, evenementen.
- Augustus: evenementen, wegwerkzaamheden.
- September: scholen, wegwerkzaamheden.
- Oktober: open dagen, Sinterklaas.
- November: Sinterklaas, vuurwerk afsteken.
- December: vuurwerk afsteken, kerstbomeninzameling.
Zo heb je al snel elke maand 1 à 2 onderwerpen waarover je content kunt publiceren of bijwerken. Bijkomend voordeel is dat je dit jaren later nog kan gebruiken.
Sterke relatie met toptaken
Zoals je in het bovenstaande voorbeeld kunt zien, sluit de content goed aan bij wat op bepaalde momenten belangrijk is. Anders gezegd: mensen zullen de website in die periodes vooral voor die onderwerpen bezoeken. Dit zijn dus eigenlijk ook je toptaken: de meest gebruikte taken die de bezoeker op jouw website wil uitvoeren.
Toch hulp nodig?
Door de contentkalender simpel te houden, kun je makkelijk een overzicht maken van de onderwerpen waar jij je content op kan laten aansluiten. Dit biedt al de nodige houvast, maar je zult wel elke maand moeten bedenken hoe en waar je die content publiceert. Wil je hier een keer samen over nadenken of heb je een format nodig? Neem dan eens vrijblijvend contact met mij op.
Laatste update: 24 mei 2020