Zo schrijf je een datum in je tekst

Het is misschien één van die dingen waar je niet direct aan denkt, maar het maakt veel uit hoe je een datum of tijdsbepaling in je webtekst schrijft. Veroorzaak geen verwarring bij je bezoeker en maak het beheer voor jezelf makkelijker.

Voorkom verwarring over datum en tijd

In het voorbeeld “Sinds 19 september zijn wij…” ontbreekt het jaartal. Dit kan tot verwarring leiden, omdat er natuurlijk elk jaar weer een 19 september is. Deze verwarring wordt alleen maar groter als je “Sinds zaterdag 19 september…”, want in 2016 valt 19 september namelijk op een maandag. Als bezoekers dan jouw bericht lezen, weten ze niet direct wat ze aan die informatie hebben en raken ze verward.

Als je bij het schrijven direct het jaartal achter de datum vermeldt, loop je nooit het risico dat het onduidelijk is wanneer iets plaatsvindt of heeft plaatsgevonden. Mijn persoonlijke voorkeur gaat daarnaast ook uit naar het voluit schrijven van de maand. Dus niet 19-9-2015, maar 19 september 2015. Zo hoeven je bezoekers niet eerst de maanden te tellen. Uitzonderingen hierop zijn natuurlijk wel mogelijk.

Hoe erg is deze verwarring? Het zal niet altijd rampzalig zijn, maar ik neem aan dat je jouw websitebezoekers niet wil frustreren. Als zij bijvoorbeeld lezen dat ze tot 4 oktober een subsidie kunnen aanvragen, maar er later achter komen het bericht hierover op jouw website al een jaar oud is, zullen ze op z’n minst niet heel blij zijn.

Na publicatie verlies je de controle

Ook als je hebt bepaald dat de tekst op jouw website slechts een korte periode online blijft, kunnen mensen toch jouw tekst blijven lezen. Je moet erbij nadenken dat wanneer jouw tekst eenmaal op internet staat, het er nog wel een tijdje blijft staan. Via zoekmachines als Google, maar ook via diverse webarchieven is veel oude informatie nog lang terug te vinden.

Content van één website wordt tegenwoordig ook vaak gedeeld op andere websites. Dit gebeurt meestal via RSS of social media. Dit is natuurlijk mooi het bereik van jouw content, maar het betekent ook dat je er geen controle meer over hebt. Je kunt later op die andere websites of platformen namelijk niet meer een stukje tekst aanpassen.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Een vorm zoals het voorbeeld “Wij zijn al 8 jaar…” komt heel veel voor in (web)teksten. Het nadeel hiervan is dat je alle webteksten waarin dit staat elk jaar moet aanpassen en alle flyers of brochures na een jaar kunt weggooien. Nu is het op zich goed om minimaal 1 keer per jaar de teksten op je website te controleren, maar het is makkelijker als je niet overal deze constructies hoeft aan te passen. Als je de zin uit het voorbeeld begint met “We zijn al sinds 2007…” voorkom je de noodzaak om telkens je teksten aan te passen.

Hoe ga je om met het 10-jarig bestaan?

Natuurlijk kun je bijzondere gebeurtenissen, zoals een 5- of 10-jarig bestaan gewoon blijven communiceren. Vermeld dan wel duidelijk het betreffende jaartal. Als je door mijn blog bladert, zie je enkele voorbeelden van hoe je hiermee om kunt gaan. Zie bijvoorbeeld:

In beide artikelen kun je lezen dat mijn bedrijf 1 respectievelijk 3 jaar bestaat, wat voor mij best bijzonder is. Je vindt echter bij beide artikelen duidelijk de datum waarop ze zijn geschreven: 2 september 2013 en 1 september 2015. Op deze manier kan er nauwelijks meer onduidelijkheid over bestaan.

Samengevat

In het kort kan ik je aanbevelen om bij een datum niet alleen de dag (in cijfers) en de maand (voluit) te schrijven, maar ook het jaartal. Daarnaast kun je beter specifieke jaartallen schrijven dan het aantal jaar. Gebruik trouwens voor de duidelijkheid ook niet constructies als “volgende maand” of “vorig jaar”, want die kun je slechts tijdelijk gebruiken.

Voor de toegankelijkheid van jouw webteksten (en dus ook voor de webrichtlijnen) is het ook alleen maar beter om gewoon duidelijk en specifiek te zijn en te blijven.

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie