Ik kijk nog steeds regelmatig naar het jeugdjournaal. Niet omdat ik me zo jong voel, maar vooral omdat ik met bewondering kijk hoe de presentatoren de meest ingewikkelde wereldproblemen zo eenvoudig mogelijk uitleggen.
Hier kunnen heel wat schrijvers, al dan niet professioneel, wat van leren. Inclusief ikzelf overigens.
Denk aan je doelgroep
Het lijkt een open deur, maar een schrijver moet constant zijn doelgroep voor ogen houden. Hier zijn tal van boeken over geschreven en lezingen over gegeven. Toch blijkt het in de praktijk vaak lastig om jezelf steeds de volgende vragen te stellen:
- Voor wie schrijf ik mijn verhaal?
- Begrijpt de lezer mijn verhaal?
- Wat heeft de lezer aan mijn verhaal?
- Zit de lezer te wachten op mijn verhaal?
Als je over deze vragen nadenkt, zul je zien dat je bijna vanzelf beter gaat schrijven. Je weet immers voor wie je het schrijft en wat je wilt bereiken. Weet je dit niet? Vraag je dan af waarom je jouw teksten überhaupt schrijft. In wezen is dit ook één van de beginselen van contentmarketing. Je wilt immers relevante informatie bieden voor jouw klanten. Je komt daarmee automatisch bij de bovenstaande vragen terecht.
Verplaats je in jouw doelgroep
Aan de presentatoren en de redactie van het jeugdjournaal valt verder op dat ze onderwerpen behandelen die kinderen ook daadwerkelijk aanspreken. School, vakanties en dieren zijn bijvoorbeeld onderwerpen die regelmatig terugkomen. Ook interviewen zij meer kinderen dan volwassenen. Dit is logisch, want kinderen kunnen zich beter associëren met andere kinderen. Dit geldt trouwens niet alleen voor kinderen, maar ook voor jongeren, twintigers, vutters, hoog- of juist laagopgeleiden, Turken, dokters, stratenmakers, directeuren et cetera.
Mensen in hokjes plaatsen is niet altijd fout
Filosoof Rob Wijnberg verwoordde het ooit heel mooi: “Ik ben geen doelgroep en zo bereik je me ook niet!“. Ik kan me wel vinden in zijn verhaal en uiteraard voldoet niemand aan de precieze omschrijving van een bepaalde doelgroep. Je plaatst mensen weliswaar in hokjes, maar juist dat biedt een goede houvast om met hen te communiceren. Meer dan een houvast is het overigens niet.
Voor het jeugdjournaal werkt het doelgroepdenken erg goed. De presentatoren weten precies tegen wie ze het hebben en doen hun best om het verhaal zo duidelijk mogelijk te vertellen. Kijk dus vooral naar het jeugdjournaal als je wat wilt leren over begrijpelijk communiceren. Op werkdagen tussen 18:45 en 19:00 uur is er toch niets anders te zien op tv.
Laatste update: 24 mei 2020