Ben je bezig met zoekmachineoptimalisatie (SEO), conversieoptimalisatie (CRO) of wil je jouw websitebezoekers gewoon de beste ervaring bieden? Schenk dan eens aandacht aan de toegankelijkheid ervan.
Digitale toegankelijkheid was lang een vergeten vrucht, maar krijgt – terecht – steeds meer aandacht. Niet alleen wordt het tegenwoordig meer van je verwacht dat je een toegankelijke website hebt, maar ook biedt een toegankelijke website of applicatie enkele waardevolle kansen en voordelen.
Wat is toegankelijkheid eigenlijk?
Toegankelijkheid, of eigenlijk digitale toegankelijkheid, betekent dat je een website zo maakt dat deze voor iedereen te gebruiken is. Ook voor mensen die in meer of mindere mate een beperking hebben. Denk daarbij niet alleen aan blinden en doven, maar ook aan iemand die kleurenblind is, iemand die tijdelijk of blijvend geen muis kan bedienen, iemand die laaggeletterd is of iemand die in de trein of op het werk een filmpje wil bekijken zonder geluid. Ook senioren ervaren vaak een of meerdere beperkingen. Gemiddeld gaat het om ongeveer 20% van de totale bevolking (bron: webaim.org). 20%… Dat is dus 1 op de 5 bezoekers van jouw website!
Wil je weten waar mensen met een beperking tegenaan lopen? Ervaar het zelf via de Zien App of ga naar empat.io en bekijk of beluister de video’s.
Wat betekent een ontoegankelijke website?
Als jouw website niet toegankelijk is, heb je ten eerste de kans dat je een groot deel van je bezoekers uitsluit. Zij kunnen niet jouw producten of diensten afnemen en zullen eerder geneigd zijn om naar de concurrent te gaan die wel een toegankelijke website heeft. Je loopt dus simpelweg een grote groep potentiële klanten mis (weet je nog, die 20%?) en dat is zonde. Klanten die wel de moeite nemen om jouw website te gebruiken, zullen dit echter niet als een pretje ervaren.
“De allereerste website was perfect toegankelijk. Waar ging het mis?”
Bruce Lawson (vrij vertaald)
Een ontoegankelijke website kan ten tweede ook juridische gevolgen hebben. Voor (semi-)overheidsorganisaties geldt vanaf 23 september 2018 een wettelijke plicht om websites en online applicaties (apps) toegankelijk te maken, maar ook bedrijven hebben deze verplichting. Dit is bepaald via de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ). Is jouw website of app niet toegankelijk, dan kan iemand naar het College voor de Rechten van de Mens stappen. Dit heeft de Rabobank inmiddels al ondervonden: Rabobank had oplossing moeten bieden voor ontoegankelijke app.
Voordelen en kansen van toegankelijkheid
Ik wilde de volgende quote eigenlijk niet gebruiken, omdat deze zo cliché is. Toch doe ik het, want het geeft heel mooi de relatie weer tussen toegankelijkheid en zoekmachineoptimalisatie (SEO):
“Google is een blinde gebruiker.”
Simpel gezegd: maak je je website toegankelijk, dan kan een zoekmachine als Google jouw website ook beter begrijpen. Dit heeft als gevolg dat je beter vindbaar bent in die zoekmachines.
Daarnaast biedt toegankelijkheid een betere gebruikservaring voor al je websitebezoekers, ook die zonder beperkingen. Zo vind ik het zelf bijvoorbeeld fijn om via mijn toetsenbord door een website te navigeren en bekijk ik weleens filmpjes in de stiltecoupé van de trein. Ook haak ik gauw af als een website gewoon te moeilijk is.
Hoe maak je een website toegankelijk?
Oke, overtuigd van de noodzaak en voordelen van een toegankelijke website? Dan is het nu zaak om ervoor te zorgen dat je website toegankelijk wordt. Dit kan best een enorme klus zijn, maar gelukkig is er wel een standaard waar je je aan kunt houden: de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze standaard bestaat uit 3 niveaus: A, AA en AAA. Momenteel geldt WCAG versie 2.0 en wordt niveau AA als norm voor toegankelijkheid gebruikt. Houd je je daar aan, dan is je website voldoende toegankelijk.
Toegegeven, die eisen zijn best moeilijk te begrijpen, zeker als je niet bekend bent met de materie. Op de website van DigiToegankelijk vind je daarom een eenvoudige uitleg van de eisen, die je aardig op weg kan helpen.
Zelf verdeel ik de eisen graag in 3 onderdelen:
- Content: zorg er bijvoorbeeld voor dat de structuur klopt, dat de inhoud begrijpelijk is en er een tekstueel alternatief is voor afbeeldingen en video’s.
- Design: let er bijvoorbeeld op dat er voldoende kleurcontrast is, dat informatie niet alleen door kleur wordt overgebracht en dat je duidelijke symbolen gebruikt.
- Techniek: kies bijvoorbeeld een contentmanagementsysteem (CMS) die bewezen toegankelijke websites kan leveren, zorg ervoor dat alle onderdelen via het toetsenbord te bereiken zijn en dat de code geen fouten bevat.
Dit zijn slechts een paar factoren waar je op moet letten. Digitale toegankelijkheid gaat over veel meer dan dit, dus laat je goed adviseren als je hiermee bezig gaat.
Meer over digitale toegankelijkheid
Wil je meer weten over digitale toegankelijkheid? Het internet staat bol van interessante websites en artikelen. Ga bijvoorbeeld naar:
- Hoe toegankelijk is jouw website eigenlijk voor mensen met een handicap?
- Digitale toegankelijkheid wordt dit jaar wet; ben jij er al (genoeg) mee bezig?
- Voldoet jouw (semi-)overheidswebsite straks aan de toegankelijkheidseisen?
- Inclusive design: dat zouden meer mensen moeten doen
- Is accessibility the new SEO? (Engelstalig)
- World Cup 2018: why millions of fans see the football like this (Engelstalig)
- Why accessibility really matters (Engelstalig)
Laatste update: 24 mei 2020