Hoeveel pagina’s heeft jouw website?

Ongeveer een jaar geleden kon je in mijn artikel Haal de bezem door je website lezen dat het verstandig is om af en toe je website op te ruimen. Hoe weet je nu of jouw website ook een opruimactie kan gebruiken?

Het is allereerst handig om te weten hoeveel pagina’s jouw website heeft. Daarom laat ik in dit artikel zien hoe je daar achter komt.

Zoek naar pagina’s op jouw website

Het lijkt een eenvoudige vraag, maar toch blijkt het in de praktijk lastig om het aantal pagina’s op een website te tellen. Niet alle contentmanagementsystemen (CMS’en) bieden hiervoor een handige oplossing, waardoor je vaak handmatig moet tellen. Met vierkante ogen als gevolg.

Er is gelukkig een eenvoudige manier om erachter te komen hoeveel pagina’s een website heeft. Deze manier is gratis, voor elke website te gebruiken en het heet: Google. Via Google kun je namelijk specifiek zoeken naar resultaten binnen één bepaalde site. Typ hiervoor in het zoekvenster het volgende in: ’site:’ gevolgd door het adres van jouw website. Bijvoorbeeld:

site:tekstbytes.nl

Als je vervolgens gaat zoeken, vind je alle pagina’s op jouw website. Elke pagina bevat 10 zoekresultaten, dus als er 9 pagina’s zijn, weet je dat je 80 tot 90 pagina’s hebt.

Zoekresultaten op een website

Uitgebreider onderzoek naar pagina’s

Een andere manier om snel een overzicht te hebben van de pagina’s op jouw website, is via Google Search Console (voorheen Webmaster Tools). Hiervoor moet jij wel de beheerder zijn van de website en Search Console goed hebben ingericht. Je kunt via de optie ’Crawlen’ en vervolgens ’Sitemaps’ meteen zien hoeveel pagina’s en afbeeldingen jouw website heeft.

Overzicht van Google Search Console

Als je beide manieren gebruikt, kun je tot verrassende inzichten komen. Bij het tellen van de pagina’s van mijn eigen website, zie ik dat de eerste manier 84 resultaten geeft en de tweede manier 80. Dit lijkt vreemd, maar is het niet. Via de eerste manier zoek je namelijk niet alleen naar pagina’s, maar naar alle inhoud. Zo vind je bijvoorbeeld ook pdf-bestanden.

Alleen pagina’s zoeken

Er is gelukkig ook een manier om pdf-bestanden uit te sluiten van je zoekopdracht. Je kunt, zoals hiervoor uitgelegd, in Google zoeken op een specifieke website. Vervolgens kun je bestandstypen uitsluiten. In mijn geval wil ik niet de pdf-bestanden zien, dus typ ik ’-filetype:pdf’ in het zoekvenster. De volledige zoekopdracht wordt dan:

site:tekstbytes.nl -filetype:pdf

Je ziet nu dat er 81 resultaten zijn voor mijn website. Blijkbaar wordt er nog een pagina getoond die niet meer online staat. Deze moet ik dus nog uit de zoekresultaten van Google verwijderen.

Zoekresultaten op een website exclusief pdf-bestanden

Doe je eigen onderzoek of vraag om hulp

Probeer het bovenstaande eens voor jouw eigen website (of die van je concurrent). Schrik je van het aantal pagina’s? Dan is het wellicht verstandig om eens de bezem door je website te halen. Wil je hierbij hulp hebben van iemand die dit vaker doet? Ik help je graag.

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie