Er zijn genoeg websites waarbij de bezoeker echt moeite moet doen om te begrijpen wat er staat. Dit leidt vaak tot frustraties en zorgt ervoor dat hij de website weer verlaat. Dit is uiteraard zonde, maar waarom gebeurt dit? Omdat helder schrijven best moeilijk is.
Goede SEO alleen levert niets op
Iedereen wil met zijn website hoog in Google komen en veel website-eigenaren steken daar dan ook veel tijd, energie en geld in. Als dit uiteindelijk inderdaad veel bezoekers oplevert, betekent dit dan dat je klaar bent en achterover kunt leunen?
Tenzij je enige doel is om meer bezoekers op je website te hebben, kun je hier eigenlijk geen genoegen mee nemen. Je website vindbaar maken met een goede SEO-strategie is namelijk slechts de eerste stap. De volgende stap is dat je jouw bezoekers tot actie aanzet. Je wilt ze kunnen overtuigen, informeren of amuseren.
Om dit te bereiken, moet je bijvoorbeeld overtuigend kunnen schrijven. Overtuigend schrijven kun je leren, bijvoorbeeld door de overtuigingsprincipes van Cialdini toe te passen. Naast overtuigend schrijven, moet je echter ook helder kunnen verwoorden wat jouw bedrijf of organisatie doet en hoe jouw product of dienst het leven van je bezoeker verrijkt.
Helder schrijven is moeilijk en tijdrovend
Het is best moeilijk om helder te schrijven. Je moet namelijk in staat zijn om kritisch naar jezelf en je teksten te kijken. Kijk eens door de ogen van je websitebezoeker naar jouw website en probeer te achterhalen wat er écht staat. Vraag desnoods iemand anders om uit te leggen wat er op jouw website staat.
Daarnaast kost het schrijven van een heldere en beknopte tekst meer tijd dan het schrijven van een lang epistel. Dit klinkt tegenstrijdig, maar is het niet. Bij een korte tekst moet je namelijk telkens reflecteren en bedenken wat er geschrapt kan worden.
”I am sorry this is such a long letter, but I did not have the time to write a short one.”
Blaise Pascal, Franse wis- en natuurkundige (1623 – 1662)
Helder schrijven is ook iets dat je in je vingers moet hebben. Je kunt een tekst al helderder maken door in ieder geval de volgende tips toe te passen:
- Begin niet bij het begin, maar maak gelijk duidelijk wat je wilt. Je schrijft toch geen literair stuk?
- Bepaal wat de hoofdboodschap van de tekst is en schrijf ook alleen hierover. Als je hebt nagedacht over SEO, dan weet je ook wat de hoofdboodschap is. Dit is namelijk je keyword.
- Vermijd zoveel mogelijk lijdende zinnen en schrijf actief. Kijk maar eens naar het verschil tussen ”Er wordt geschreven over…” of ”Ik schrijf over…”.
- Schrijf in gewonemensentaal of spreektaal. Niemand zit te wachten op jargon en afkortingen die nergens uitgelegd zijn.
- Structureer je tekst. Verdeel het in stukjes, laat voldoende witruimte tussen de alinea’s en voeg betekenisvolle tussenkopjes toe. Dit leest een stuk prettiger.
Hoe kun je helder schrijven?
De bovenstaande tips helpen je al een heel eind op weg om helder te schrijven. Daarnaast schreef ik al eerder hoe je begint met een begrijpelijke website. Ja, het is tijdrovend, maar je moet het doen voor je bezoeker. Zie het als een service waarmee je bezoeker tijd bespaart en hij eerder geneigd is om je product of dienst af te nemen.
”Weinigen schrijven zoals een architect bouwt. Verreweg de meesten schrijven zoals men domino speelt.”
Arthur Schopenhauer, Duitse filosoof (1788 – 1860)
Gelukkig zijn er steeds meer voorbeelden te vinden van organisaties waarbij heldere webteksten belangrijk zijn. Zo heeft verzekeraar Ditzo hier veel tijd in gestoken en zie je bij steeds meer gemeenten een zogenaamde toptakenwebsite.
Wanneer ga jij aan de slag met helder schrijven? Heb je daar hulp bij nodig? Ik help je graag.
Laatste update: 24 mei 2020