De gouden tip voor webredacteuren

De website is allang geen ondergeschoven kindje meer voor een organisatie. Na jarenlang experimenteren, is het nu tijd voor een volwassen en professionele website. Als webredacteur speel jij hierin een ongehoord belangrijke rol.

Er zijn veel boeken en artikelen geschreven met tips over hoe je de rol van webredacteur kunt invullen. De beste tip die ik je nu kan geven, is: wees een controlfreak.

Decentrale redacties werken niet

Jaren geleden was het de gangbare gedachte om het beheer van de website van een organisatie zoveel mogelijk te decentraliseren. Dit wil zeggen dat van elk team één of meer medewerkers verantwoordelijk waren voor de inhoud van een deel van die website. Er waren verschillende vormen van dit decentraal beheer, afhankelijk van wat zo’n medewerker aan de website kon en mocht veranderen.

Op zich is de gedachte achter dit decentraal beheer niet verkeerd. Een medewerker van het team weet immers beter wat er in binnen dat team speelt dan iemand die ergens achteraf bij de afdeling Communicatie zit. Het teamlid zit zogezegd inhoudelijk ‘dichter op het vuur’. Het nadeel is echter dat die medewerker slechts een paar uur per maand met de website bezig is, naast zijn normale werkzaamheden.

Schrijven is een vak

Het decentraal beheer van websites gaat voorbij aan het feit dat schrijven daadwerkelijk een vak is en dat niet iedereen dit tot in de puntjes beheerst. Dit hoeft ook niet, want je vraagt een gemiddelde schrijver ook niet om een muur te metselen, een jaarrekening te maken of een vergunning te verlenen.

Als je teksten schrijft voor websites, komt er zelfs nog meer bij kijken. Je moet dan bijvoorbeeld extra letten op de volgende zaken:

  • Leesbaarheid: kan de bezoeker van je website de pagina goed en snel scannen? Het gebruik van tussenkopjes en opsommingen helpt hier ontzettend goed bij.
  • Vindbaarheid in Google (SEO): weet je met welke zoektermen je gevonden wilt worden en gebruik je deze woorden ook?
  • Toegankelijkheid: kan iedereen jouw teksten lezen, ongeacht welk apparaat iemand gebruikt? Denk hierbij aan de verschillende browsers of het lezen vanaf een tablet of smartphone. De webrichtlijnen (inmiddels WCAG 2.0) spelen hierbij een belangrijke rol.
  • Conversie: doet een bezoeker op jouw website wat jij wilt dat hij doet? Elke tekst of elke vorm van content op de website heeft een doel. Met de juiste teksten op de juiste plek kun je ervoor zorgen dat de bezoeker jouw product koopt of jouw informatie tot zich neemt.

Neem je plek in als webredacteur

Terug naar die controlfreak, want dat is een goede webredacteur in mijn ogen. Ben jij een webredacteur? Erken dan dat wat jij doet echt een vak is. Accepteer niet dat anderen teksten op de website publiceren, zonder dat jij er jouw blik op hebt geworpen. Is de tekst leesbaar, vindbaar, toegankelijk en zorgt het voor de juiste conversie? Publiceer het dan en voorzie het van de nodige metadata, zoals synoniemen, trefwoorden en links naar andere relevante informatie.

Je kunt als webredacteur niet alles in je eentje doen. Je moet daarvoor het contact met de teams blijven opzoeken. Zorg er wel voor dat je de website op je duimpje kent en dat je de controle over de content niet kwijtraakt. Verwijder onnodige teksten en ga in gesprek met je collega’s over de actualiteit van bestaande teksten. Alleen dan zorg jij ervoor dat de website de kwaliteit heeft die het verdient.

Verantwoording

Ik heb mijn eigen draai gegeven aan de ontwikkelingen die momenteel spelen rond het beheer van websites. In dit artikel heb ik het bewust wat scherp geformuleerd. Ben je benieuwd naar mijn ideeën voor jouw organisatie? Neem dan contact met mij op.

Mijn inspiratie haal ik onder andere uit artikelen van Gerry McGovern en het boek Het geheim van de overheidswebsite (W. Hamstra en R. Notenbomer).

Meer lezen? Lees dan ook mijn boekrecensie Check je webtekst.

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie