Een goede website is nooit af

Een nieuwe website lanceren, het design ervan verfrissen of een nieuwe webpagina publiceren is leuk, maar hoe houd je vervolgens de inhoud van je website actueel en aantrekkelijk? Door er voortdurend mee bezig te zijn.

Online versus offline

Online communicatie verschilt in veel opzichten van offline communicatie. Een folder of brochure maak je bijvoorbeeld één keer voor een langere periode. Je bent daarom in korte tijd druk bezig om dit zo goed mogelijk in elkaar te zetten. Als het eenmaal gedrukt is, kun je er immers niets meer aan veranderen.

Als deze folder of brochure na verloop van tijd verouderd is, maak je gewoon weer een nieuwe en begint het proces van creëren, corrigeren en drukken weer van voren af aan.

Bij een website gaat dit heel anders. Een pagina kun je eenvoudig publiceren, vaak ook nog zonder tussenkomst van een ander. Na publicatie kun je de pagina echter altijd nog aanpassen. Dit vind ik het mooie van online communicatie: als iets niet duidelijk is of mensen niet aanspreekt, kun je dit meteen verbeteren. Het resultaat kun je vervolgens direct meten.

Online communicatie is geen oude wijn in nieuwe zakken.

Online communicatie is dus kneedbaar en zeker geen oude wijn in nieuwe zakken als je het met offline communicatie vergelijkt. Toch zie ik te vaak dat websites nog op de manier van offline communicatie worden behandeld: een keer publiceren en er dan jaren niet meer naar omkijken. Zo overleef je het online tegenwoordig niet meer. Zie de publicatie en het beheer daarom niet als een tijdelijk project met pieken en dalen in de werkdruk, maar als een continu proces waarbij je de werklast verdeelt over een langere periode.

Grafiek over werkdruk online versus offline
De verschillen in werkdruk tussen offline (pieken en dalen) en online (rechte lijn).

Blijf relevant en blijf vindbaar

Ik heb het al vaker geschreven (bijvoorbeeld in mijn serie Succesvolle content in 3 stappen), maar ik kan niet genoeg benadrukken dat wat je online publiceert relevant en bruikbaar moet zijn voor de mensen waarop je jouw communicatie richt. Dit betekent dat je regelmatig moet controleren of dat wat op je website staat nog wel klopt.

Staat er bijvoorbeeld nog een uitnodiging op voor een bijeenkomst die inmiddels al een half jaar of langer geleden heeft plaatsgevonden? Dan kun je je voorstellen dat dit niet meer relevant is. Het leidt zelfs tot frustratie bij de bezoeker op je website die net interesse had in die bijeenkomst.

Dit is niet alleen schadelijk voor je reputatie, maar ook voor je vindbaarheid in Google en andere zoekmachines. Zoekmachines proberen voortdurend de meest relevante zoekresultaten aan mensen voor te schotelen. Heb jij heel lang je website niet meer inhoudelijk bijgewerkt, dan daalt je positie in de zoekmachines. Of omgedacht: ververs je jouw content regelmatig, dan heeft dat een positief effect op SEO (bron: moz.com).

Pleidooi voor continu beheer

Vandaar dat ik pleit voor het continu, of in ieder geval met enige regelmaat, bijhouden van je website(s). Je gaat toch ook elke 6 tot 8 weken naar de kapper om overtollig haar en dode puntjes te laten verwijderen? Dit zou je ook voor je website moeten doen. Zo houd je je site lekker kort en fris, net zoals je haar wanneer je bij de kapper vandaan komt.

Ik zie ook dat het werkt. In organisaties waar iemand of een team elke dag bezig is met het beheren en optimaliseren van de website(s), is de kwaliteit ervan aanzienlijk hoger.

“Content aanmaken is leuk. Content beheren is saai.”

Karl Gilis, web content management: software volstaat niet

Maar is dat niet saai, de hele dag met de website bezig zijn? Niet als je ziet welke mogelijkheden je tot je beschikking hebt en wat je gaandeweg bijleert. Aan de hand van statistieken of onderzoeken kun je diverse vormen van teksten, afbeeldingen of andere content uittesten en verbeteren. Het resultaat zie je vaak al heel snel. Je komt er zo ook steeds meer achter wat wel en niet werkt. Ik vind dat in ieder geval gaaf.

Waar moet je op letten?

Oké, hoe pak je dat dan aan? Ik heb daarvoor een aantal aandachtspunten waar je in ieder geval op moet letten:

  • Publiceer je informatie die tijdgebonden is, zoals een uitnodiging voor een bijeenkomst of een nieuwjaarsreceptie? Zorg er dan gelijk voor dat het de dag erna weer offline gaat of bijgewerkt is. Veel CMS’en hebben de mogelijkheid om een einddatum voor publicatie in te voeren. Kan dat in jouw geval niet? Noteer het dan direct in je agenda of takenlijst. Later denk je daar toch niet meer aan.
  • Let ook op de formulering in je teksten. Een zin als “Aanstaande maandag gaan we …” is al heel snel achterhaald. Ik heb hier al eerder over geschreven in mijn artikel Zo schrijf je een datum in je tekst.
  • Zorg dat iemand in de organisatie tijd en interesse heeft om zich elke dag of ten minste elke week met de website bezig te houden. Hoe groter de website is, hoe meer mensen je nodig hebt. Je kunt trouwens ook andersom denken: heb je niet genoeg capaciteit om de website te beheren? Zorg dan dat je ook geen grote website hebt.
  • Haal regelmatig de bezem door je website. Zie je website niet als een archief voor jezelf, maar als dienstverleningskanaal voor je bezoeker. Confronteer deze bezoeker dan ook niet met onnodige ballast.

Heb jij hier ook ideeën over? Ik hoor ze graag.

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie