Om succesvolle content te maken voor je website, moet je eerst het doel ervan bepalen. Hierover schreef ik in mijn vorig artikel. Stap 2 is om gewoon goede content te maken. Dit lijkt simpel, maar toch valt hier vaak veel aan te verbeteren.
Wat content is, beschreef ik eerder in het artikel Succesvolle content in 3 stappen. Goede content is in ieder geval een juiste mix tussen een sterke inhoud en de juiste vorm. Met andere woorden: vertel een goed verhaal en giet dit in een mooie verpakking.
Vertel een goed verhaal
Als het goed is, heb je het doel van je content al bepaald. Hiermee heb je de basis gelegd voor een goed verhaal, want je weet wat je wilt vertellen en waarom. Houd je hier ook aan bij het schrijven van teksten en het maken van afbeeldingen of video’s. Zorg ervoor dat het een duidelijk en logisch geheel is, zodat jouw lezers het kunnen volgen.
Wees daarnaast vooral ook nuttig en relevant voor je websitebezoeker: beantwoord vragen, leg moeilijke begrippen uit, geef achtergrondinformatie of benadruk hoe jouw product of dienst het leven van je lezer verbetert. Dit is een korte omschrijving van wat ook als contentmarketing bekend staat.
Je maakt jouw verhaal trouwens pas echt goed als het ook nog eens origineel, onderscheidend en direct toepasbaar is. Dit kun je bereiken door niet alleen informatie te geven, maar ook jouw visie (of die van je organisatie) daarop.
Giet het in een mooie verpakking
Een goed verhaal is helaas niet het enige ingrediënt voor goede content. In mijn ogen wordt vaak nog onderschat hoe belangrijk de verpakking is. Hoe goed jouw verhaal ook is, als de bezoeker dit niet kan lezen of bekijken, is alle moeite voor niets geweest. Zorg er dus voor dat je teksten helder, toegankelijk en in correct Nederlands geschreven zijn.
Enkele tips die je hierbij kunnen helpen:
- Vermijd vaktaal (jargon): verplaats je in de wereld van jouw websitebezoeker. Snapt hij wat jij bedoelt met termen als agile, bila, gremia, synergie, focussen enzovoort?
- Leg afkortingen uit: niet iedereen snapt meteen wat USP, KPI, B&W of CvdK betekent.
- Schrijf actief: probeer leidende zinnen zoveel mogelijk te voorkomen. Actieve zinnen zijn vaak korter en altijd prettiger om te lezen. Een leidende zin is bijvoorbeeld: “Er zal goed gezorgd worden voor het milieu (door onze organisatie)”. Dezelfde zin in actieve vorm is: “Onze organisatie zorgt goed voor het milieu”.
- Gebruik witregels, tussenkopjes en opsommingen: hiermee creëer je orde en rust, en dus een prettig leesbaar verhaal.
Voor beeldmateriaal geldt ook dat mensen in één oogopslag moeten begrijpen wat jij bedoelt. Zorg eventueel voor een tekstuele uitleg naast of onder het beeld, zodat je niemand uitsluit van informatie.
Schrijf voor mensen, niet voor zoekmachines
Tot slot vind ik het belangrijk om te benadrukken dat goede content gericht is op mensen: jouw websitebezoekers. Schrijven voor zoekmachines (zoals Google) zorgt er vaak voor dat de content matig blijft. Je kunt uiteraard wel een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat jouw website gevonden wordt. Daarover lees je meer in het volgende artikel: Maak je content vindbaar.
Laatste update: 24 mei 2020