Bepaal het doel van je content

In het vorig artikel beschreef ik kort de 3 stappen voor succesvolle content. Dit keer ga ik dieper in op stap 1: bepaal het doel van je content. De centrale vraag hierbij is: wat wil je dat jouw bezoeker doet als hij op je website is beland?

Doel en doelgroep

Met een beetje doelloos content maken voor iedereen schiet je niet zoveel op, behalve dan dat je jezelf bezighoudt. Niemand voelt zich daar namelijk door aangesproken. Voor wie schrijf je eigenlijk en wat wil je dat diegene doet of weet nadat hij jouw tekst heeft gelezen?

Denken in doelgroepen is misschien achterhaald, maar het helpt je wel om na te denken over de mensen voor wie je teksten, foto’s, video’s of andere content maakt. Hier kun je dan alle aandacht op richten en je doel scherper op afstellen.

Mijn doel voor dit artikel bijvoorbeeld, is om (beginnende) webredacteuren te helpen met het maken en beheren van content op de website waar zij verantwoordelijk voor zijn. Het achterliggende doel is dat deze websites daardoor steeds beter én mooier worden.

Het doel bepaalt de content

Wil je mensen informeren, amuseren, activeren of wil je ze overhalen om jouw product of dienst te kopen? Als je dit helder voor ogen hebt, kun je beter bepalen welk type content hiervoor het meest geschikt is en hoe je dit moet vormgeven.

Een voorbeeld

Je wilt alle inwoners van een bepaalde gemeente informeren over de onroerendezaakbelasting (OZB), met als doel dat zij daardoor minder snel de telefoon pakken voor hun vragen. Je kunt deze mensen op de website informeren door alle informatie als tekst aan te bieden, maar vaak werkt een infographic in zo’n geval beter.

In deze infographic kun je via beeld en tekst eenvoudig laten zien wat de OZB is en wat mensen kunnen doen als ze bezwaar willen maken tegen de belastingaanslag. Juist doordat in dit geval de doelgroep erg groot en divers is, kun je hiermee toch je doel bereiken.

Zonder doel geen succesvolle content

Ik vind dat elke pagina, foto, infographic, video, whitepaper, checklist of download een doel moet hebben. Alleen dan kan je content succesvol zijn. Het geeft je niet alleen focus, maar ook nieuwe inzichten in welke content wanneer het meest geschikt is.

Wil je graag met iemand nadenken over het doel en de vorm van je content? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Ben je klaar voor stap 2? Lees dan verder: Maak gewoon goede content

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie