In de vorige artikelen ging ik in op de eerste 2 stappen naar succesvolle content. Dit keer behandel ik de laatste stap: je content vindbaar maken. Wil je dat jouw teksten, afbeeldingen en video’s gelezen en gezien worden? Lees dan verder.
Eerst een korte terugkoppeling
Hoe zat het ook alweer?
- In het artikel Succesvolle content in 3 stappen beschreef ik hoe je in 3 relatief simpele stappen content (tekst, afbeeldingen, infographics, video’s en downloads) kunt maken die succesvol is.
- Stap 1 is bepaal je het doel van de content: voor wie schrijf je en wat wil je bereiken?
- Stap 2 is maak je gewoon goede content: een goed verhaal in een mooie (en foutloze) verpakking.
Over de laatste stap (stap 3) lees je meer in dit artikel.
Verplaats je in je bezoeker
Om je website of de content op je website vindbaar te maken, moet je je weer verplaatsen in je bezoekers: hoe komen ze op je website? Via Google, social media, offline reclame-uitingen of een combinatie hiervan?
Zoekwoorden vaststellen
Veel mensen beginnen met Google, maar welke woorden gebruiken ze dan als ze zoeken naar jouw product of dienst? Om dit te achterhalen kun je naast je GBV (gezond boerenverstand) ook gebruik maken van een aantal handige websites. Vul bijvoorbeeld in Google een woord in en bekijk welke suggesties of gerelateerde zoekresultaten er staan. Meer tips hierover vind je op de website 000.nl.
Let op dat je niet te veel naar je eigen vaktaal kijkt. Jij gebruikt misschien wel vaak het woord woning, maar mensen zoeken misschien wel meer op het woord huis. Zorg ervoor dat je beide woorden gebruikt en de hoogste prioriteit geeft aan het woord waarop mensen het meeste zoeken. Door beide woorden te gebruiken, kan Google ook beter beoordelen waar jouw content over gaat. Dit is vooral van belang voor woorden die verschillende betekenissen kunnen hebben, zoals belasting en content.
Zet deze woorden op vindbare plekken
Heb je eenmaal het zoekwoord of de zoekwoorden vastgesteld? Kijk dan nog eens kritisch naar je tekst en zet deze woorden op strategische plekken, zoals de titel en de tussenkopjes. Let er wel op dat je de woorden niet te vaak gebruikt, want dan wordt de tekst onnatuurlijk. Dit leest niet prettig voor je bezoeker en wordt ook nog eens door Google bestraft.
Maak je gebruik van afbeeldingen en/of video’s? Zorg er dan ook voor dat de zoekwoorden daar te vinden zijn. Je kunt ze in de bestandsnaam, titel, beschrijving en alternatieve tekst zetten.
Promoot je content
Zo, nu ben je dan eindelijk klaar. Publiceren en afwachten maar? Nee, helaas is het niet zo simpel. Om ervoor te zorgen dat mensen jouw content vinden, moet je het ook zelf promoten. Je eigen socialmediakanalen zijn daarvoor zeer geschikt. Laat je vrienden op Facebook, je volgers op Twitter en je connecties op LinkedIn weten dat je iets nieuws hebt gepubliceerd door een korte en aantrekkelijke link naar jouw content op die kanalen te zetten. Je vrienden, volgers en connecties kunnen dit vervolgens ook makkelijk delen, waardoor nog meer mensen jouw content kunnen vinden.
Vindbaar voor mensen, niet voor zoekmachines
Ik blijf het zeggen: ondanks dat je moet letten op zoekwoorden, schrijf je voor mensen en niet voor zoekmachines. Uiteindelijk zijn het namelijk de mensen die je moet enthousiasmeren en overtuigen. Teksten die geschreven zijn voor zoekmachines komen te onnatuurlijk over, waardoor je geheid een aantal potentiƫle klanten zult mislopen.
Laatste update: 24 mei 2020