Leid je bezoeker naar de juiste pagina

In mijn vorig artikel kon je lezen hoe je het aantal pagina’s op je website kunt achterhalen. Wat kun je nu doen als blijkt dat er pagina’s naar voren komen die zijn verouderd of waarvan je niet wilt dat mensen die zien?

Pagina verhuizen

In dit soort gevallen is het verstandig om ervoor te zorgen dat je de bezoekers van deze oude pagina’s omleidt naar de juiste pagina’s op jouw website. Dit kun je als websitebeheerder zelf regelen via een zogenaamde ‘301 redirect’. Je geeft hiermee aan dat de oude pagina permanent is verhuisd naar een nieuwe locatie.

Manieren om pagina’s te verhuizen

Met een plugin of extensie

De makkelijkste manier om je bezoekers naar de juiste pagina’s te leiden is door gebruik te maken van een plugin. Voor WordPress zijn er vele plugins beschikbaar die dit voor je kunnen doen. De populairste en meest uitgebreide plugin is Redirection, maar deze vereist wel wat technisch inzicht. Een andere is Eggplant 301 Redirects. Dit is niet de meest uitgebreide plugin, maar wel een hele duidelijke en simpele. Je kunt hier het oude adres invullen en direct aangeven naar welke pagina of bericht de bezoeker gestuurd moet worden.

Screenshot van Eggplant 301 Redirects voor WordPress

Update: let op, want Eggplant 301 Redirects is voor het laatst in 2015 geüpdatet. Je kunt daarom beter een andere plugin gebruiken.

Voor Joomla is er wat minder keus, maar een goede en duidelijke extensie is ReDJ. Dit bestaat uit een component en een plugin die goed met elkaar samenwerken. Met behulp van het component kun je, net als in het bovenstaande WordPress-voorbeeld het oude en nieuwe adres invoeren. Met behulp van de plugin heb je zelfs nog meer opties, zoals het opsporen van niet-gevonden pagina’s (de zogenaamde 404-meldingen).

Screenshot van ReDJ voor Joomla

.htaccess aanpassen

Als je niet bang bent om te programmeren en toegang hebt tot de bestanden op je website, kun je het zogenaamde .htaccess-bestand aanpassen. Hier kun je een regel toevoegen zoals het onderstaande voorbeeld:

Redirect 301 oud/ http://www.tekstbytes.nl/nieuw/

Let op: het aanpassen van het .htaccess-bestand is erg bewerkelijk en de te gebruiken code kan per server verschillen. Als je ook maar één klein foutje maakt, kan het zijn dat de gehele website niet meer functioneert. Maak dus altijd een back-up van het oude bestand voordat je ermee aan de slag gaat.

Nut en noodzaak

Ik geef toe dat dit alles best veel werk is. Toch is het erg nuttig en zelfs noodzakelijk om hier aandacht voor te hebben. Zeker bij een migratie van een oude naar een nieuwe website en bij grootschalige aanpassingen in de content veranderen de adressen van pagina’s vaak. In Google, Bing of andere zoekmachines en op websites van anderen wordt dan gelinkt naar pagina’s die niet meer bestaan of inmiddels een ander adres hebben gekregen. Met behulp van de bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je bezoekers bij de juiste pagina’s terecht komen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met mij op, lees mijn artikel WordPress of Joomla: welke past bij jou? of kijk eens op de volgende websites:

Laatste update: 28 oktober 2017

Plaats een reactie