De 7 beste taalsites

Ben jij ook zo gek op taal? Dan kun je bijna niet om de volgende taalsites heen. Je kunt er veel van leren, maar ook veel om lachen. Daarom, ter leering ende vermaeck, presenteer ik je de 7 beste taalsites van dit moment.

Woordenlijst Nederlandse Taal

Uiteraard begin ik met de website van de Nederlandse Taalunie met daarop de officiële spelling volgens het groene boekje. Ik gebruik dit regelmatig om de juiste spelling te achterhalen of om te kijken of het een de- of een het-woord is. Ja, ook ik twijfel regelmatig over wat correct Nederlands is.

Genootschap Onze Taal

De website van het Genootschap Onze Taal staat boordevol taaladviezen en kun je raadplegen bij allerlei soorten taalvragen. Het geeft bijvoorbeeld antwoord op vragen als:

Mr. Jip en dr. Janneke

Mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck zijn ambassadeurs van begrijpelijke taal. Zij stellen onduidelijk taalgebruik of vaagtaal aan de kaak en geven daarvoor alternatieven die wel begrijpelijker zijn.

Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS)

Ik refereerde in mijn blogs over rode wijnglazen en laue patta’s al aan de website over onjuist spatiegebruik. Deze website laat op treffende (en soms pijnlijke) wijze zien hoe vaak Nederlandse woorden onterecht uit elkaar worden getrokken.

Taalvoutjes

Taalvoutjes biedt een verzameling van allerlei taalfouten op allerlei plaatsen. Je kunt het vergelijken met Signalering Onjuist Spatiegebruik, maar Taalvoutjes gaat hierin wat verder.

Henk van de Scher

Regelmatig zie ik bedrijfsauto’s voorbij komen met daarop gevatte slogans. Denk bijvoorbeeld aan Als het (h)effen hoger moet of Je reinste carwash. Ik vind dit soort taalspeeltjes stiekem erg leuk en was van plan om hier zelf een website of Facebook-pagina voor te maken. Zo’n website bestaat echter al in de vorm van Henk van de Scher.

Synoniemen.net

Voor de leesbaarheid van je tekst en voor zoekmachineoptimalisatie (seo) is het goed om niet steeds hetzelfde woord te gebruiken. Je kunt dit begrip (zie je wat ik hier deed?) beter afwisselen met synoniemen: andere woorden die (ongeveer) hetzelfde betekenen. De website synoniemen.net helpt je hierbij.

Dit zijn de 7 websites waar ik regelmatig op kijk (of waar ik via Feedly informatie van binnenkrijg). Welke sites of socialmedia-accounts ken jij nog?

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie