5 redenen om met Twitter te beginnen

Twitter is allang niet meer alleen voor een handjevol journalisten en trendsetters. Het is een communicatiemiddel dat inmiddels door vele mensen, bedrijven en organisaties wordt gebruikt.

Twitter is dus de hype voorbij, waardoor jij je kunt afvragen of jij er ook iets mee moet doen. Twijfel je daarover? Lees dan eens de onderstaande vijf redenen.

1. Weet wat er speelt

Twitter is uitermate geschikt om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Omdat het zo makkelijk is om een tweet te versturen vanaf je smartphone, verschijnt het laatste nieuws vaak zelfs het eerst op Twitter. Hier zijn genoeg voorbeelden van. Denk maar eens aan de vliegtuigcrash in de Hudson-rivier in 2009 of de bomaanslag in Boston dit jaar.

Vliegtuig van US Airways in de Hudson-rivier

Klik op de afbeelding om naar de originele foto te gaan.

Door verschillende mensen of nieuwsbronnen te volgen, bepaal je zelf welk nieuws je ziet. Als je graag taalnieuws en -advies wilt lezen, maar niet de roddels over BN’ers, is het logisch om het Genootschap Onze Taal (@onzetaal) te volgen en niet entertainmentblad Story (@story_nl).

Naast het volgen van specifieke mensen of organisaties, kun je ook heel gericht zoeken op bepaalde trefwoorden. Denk daarbij aan plaatsnamen (Zwolle, Roosendaal of Breda), functies (copywriter of tekstschrijver), andere termen of een combinatie van trefwoorden. Vaak worden zogenaamde hashtags (#) gebruikt om aan te geven dat een tweet over een bepaald onderwerp gaat. Voor werkzoekenden is ‘#vacature’ bijvoorbeeld erg handig.

2. Stel vragen en beantwoord ze

Iedereen heeft wel eens een vraag. Je wilt misschien weten of er in jouw woonplaats een muziekleraar is of wellicht wil je een bedrijf starten en eerst inventariseren of er behoefte is naar jouw product. Via Twitter kun je jouw vraag in één keer aan een hele grote groep mensen stellen.

Al jarenlang worden vragen op Twitter gebundeld via ‘#dtv’. Dit staat voor ‘durf te vragen’ en met behulp van de hashtag (#) zijn al deze vragen goed te bundelen.

Je kunt andere mensen ook helpen door hun vragen te beantwoorden. Iedereen heeft wel ergens verstand van. Misschien komt jouw kennis vanuit je werkgebied of jouw hobby voor iemand anders wel als geroepen.

3. Deel interessant nieuws met je volgers

Twitter is een sociaal medium. Dit uit zich onder andere doordat je interessant nieuws kunt delen met jouw volgers. Dit wordt ‘retweeten’ genoemd. Je plaatst hiermee berichten op je eigen tijdlijn, zodat jouw volgers het ook kunnen zien.

Je volgers krijgen hierdoor berichten te lezen die ze anders wellicht hadden gemist. Let op: het delen van voetbaluitslagen wordt meestal niet op prijs gesteld.

4. Speel in op actualiteiten

Je weet inmiddels dat je via Twitter snel op de hoogte bent van het laatste nieuws. Je kunt dit ter kennisname aannemen of er iets mee doen. Vooral voor bedrijven kan het interessant zijn om in te haken op lokaal, landelijk of wereldnieuws.

Een voorbeeld hiervan is Karel Installatietechniek (@Karelinstall) uit Zwolle. Bij een gasexplosie in het centrum van de stad, gaf hij als deskundige advies over het controleren van de gasleiding.

@WeblogZwolle waarschijnlijk #gasexplosie in #Zwolle ook op de #gasslang van het gasfornuis staat een datum laat hem #controleren

5. Kom met elkaar in contact

Via Twitter kun je rechtstreeks in contact komen met mensen over de hele wereld. Van wereldberoemde muzikanten tot de plaatselijke bakker of je buurman. Dit is niet alleen leuk, maar kan ook handig zijn.

Veel bedrijven zetten Twitter namelijk in als extra kanaal voor hun klantenservice. Dit wordt ‘webcare’ genoemd en is erg in opmars. In plaats van een minutenlang telefoongesprek, waarbij je het merendeel in de wacht staat, kun je bij deze bedrijven je vraag ook snel via Twitter stellen.

Meer redenen

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen om met Twitter te beginnen. Kun jij er een paar noemen? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Laatste update: 24 mei 2020

Plaats een reactie